Visie op duurzame energie in de Hoeksche Waard

Om de Hoeksche Waard als open landschap met veel nuttige vruchtbare landbouwgrond te behouden wordt het puzzelen. Er is een grote wens naar nieuwbouw in geheel Nederland, wij als Stichting BHWP hebben echter wel het streven om de landbouw en het geheel van polders, dijken en kreken zoveel mogelijk te behouden als in de bestaande situatie.

De uitgangspunten van de Land-en-Tuinbouworganisatie (LTO-Noord) onderschrijven wij als stichting volledig. Ons samenwerking met partners als Hoeksche Waard Duurzaam, Hoeksche Waards Landschap en LTO-Noord heeft geleid tot een reeks van positieve ideeën die wij bij de gemeente Hoeksche Waard hebben neergelegd via de Regionale Energiestrategieklankbordgroep (RES).

De Hoeksche Waard heeft zeer vruchtbare gronden en we zouden zonnepanelen c.q. fotovoltaïsche cellen liever alleen op daken geplaatst zien. Met het plaatsen van zonnepanelen op daken worden geen kostbare landbouwgronden teniet gedaan. Uitzondering hierop zijn kleine stukjes grond die niet bruikbaar zijn voor landbouw, zoals het talud van dijken, die het aanzien van het landschap niet aantasten.

Het is de bedoeling dat er op ieder bruikbaar liggend dakgedeelte enige zonnepanelen komen te liggen mits de eigenaar hiervoor toestemming heeft gegeven en wil investeren in de aanschaf ervan. We willen dit uitgangspunt graag zo veel mogelijk promoten om te voorkomen dat landbouwgronden vol komen te liggen en daken leeg blijven.

Grote boerderij- en fabrieksdaken zijn zeer geschikt voor behoorlijke hoeveelheden zonnepanelen die samen met lage, zogenoemde boerderijwindmolens een vrij stabiele energievoorziening kunnen vormen. Deze windmolentjes en zonnepanelen maken dan efficiënt gebruik van dezelfde bekabeling. Dit is tevens kostenbesparend bij aanleg en in gebruik. Tevens worden er dan minder geulen in de grond gegraven, hetgeen ook kosten en tijd bespaart. De kleine windmolens zijn nauwelijks hoger dan de loods c.q. landbouwschuur en daarom ook niet hinderlijk voor onze mooie en open Hoeksche Waard.

Met een circulaire ring van producenten van energie en afnemers dicht bij elkaar, wordt voorkomen dat het regionale netwerk te veel wordt belast. Korte afstanden verminderen ook spanning en energieverlies. We spreken de wens uit richting de gemeente Hoeksche Waard om de investering in bekabeling en transformatoren zo spoedig mogelijk te realiseren.

Onderteken het bezwaarschrift

Spreek u uit voor het behoud van de Hoeksche Waard en tegen de verdere aantasting van ons polderlandschap door industrie en snelwegen!

Reeds opgehaalde handtekeningen

Op papier:
22.618
Online:
444
Totaal:
23.062